Op zoek naar stage

Op zoek naar stage

Inleiding

Het zoeken van een stage is vaak wel een dingetje. Waar moet ik beginnen? Hoe schrijf ik een brief? Waar vind ik de bedrijven die passen bij wat ik zoek? Om antwoord te geven op al deze vragen en je een beetje bij de hand te nemen hebben we deze pagina ontwikkelt.
Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor het vinden van een stagebedrijf en wat je moet doen als je er één hebt gevonden. Als je wilt weten wat je tijdens je stage moet doen kun je op onze informatie over stage pagina gaan.  

We wensen jou heel veel succes met stage zoeken! 

CV

Je begint altijd met het maken van je CV. Dit kun je tijdens de lessen Nederlands doen en online zijn ook tal van voorbeelden te vinden over hoe je een goede CV maakt. Wees vooral een beetje creatief. Je wilt natuurlijk dat jouw CV eruit springt . 

Als je CV af is dan schrijf je een standaard sollicitatiebrief. Let op: Deze brief pas je per gevonden bedrijf aan en stem je daarop af. Ook in deze brief probeer je zo creatief mogelijk te zijn, maar vertel vooral waarom je graag bij het bedrijf wil stage lopen en waarom ze jou aan zouden moeten nemen. 

Portofolio

Tegenwoordig vragen bedrijven vaak standaard om een portfolio. De ervaring leert dat studenten die nog niet hebben. Logisch, gezien de ervaring die je tot nu toe hebt . Het is handig om alles wat je voor school hebt gemaakt in een online portfolio te plaatsen. Dit kan simpelweg een gedeelde map zijn met projecten, foto’s, presentaties waar je trots op bent of je kunt (voor de gevorderden) met WordPress een simpele website maken en je zet daar alles op. Je hebt leren werken met WordPress, dus daag jezelf maar uit . 

Belangrijke vragen
Dit is een spannende . Je bent uitgenodigd voor een gesprek en nu mag je het bedrijf overtuigen dat ze jou moeten aannemen. Om de spanning een klein beetje weg te nemen is het belangrijk om te weten dat het altijd van twee kanten moet komen. Het is voor jou net zo goed een moment om te bepalen of je hier stage wilt lopen. Vraag dus goed naar: 

  • Hoe je werkplek eruit ziet 
  • Wie jou technisch begeleid en hoe vaak in de week 
  • Hoe je werkdagen eruit zien 
  • Wat voor opdrachten ga je doen en welke technieken moet je gebruiken 
  • Is het bedrijf geaccrediteerd bij SBB? (deze is belangrijk voor ons ) 

Bovenstaande vragen zijn essentieel om te vragen! Deze vragen moet je ook beantwoorden in het BPV formulier als je een stage wilt doorgeven aan ons als school. 

Bereid je goed voor 

Het is natuurlijk belangrijk dat je een goede indruk maakt als je gaat solliciteren. Bereid je dus goed voor. Neem je portfolio mee, bereid je vragen voor, bedenk hoe jij jezelf wilt verkopen. Ze gaan natuurlijk vragen of je iets over jezelf kunt vertellen. Bereid dat voor. Oefen het alvast in je hoofd. Dan kom je waarschijnlijk niet voor verrassingen te staan. En vergeet niet gewoon jezelf te zijn . Dan krijgen jullie allebei een goede indruk van elkaar om te bepalen of er een match is.  

Bedrijven zoeken

Stage in het binnenland

Waar begin je dan met zoeken naar een geschikt bedrijf? Nu hebben wij gelukkig een lijst met bedrijven waar wij al mee samenwerken, dus we adviseren om daar te beginnen met je zoektocht. Maarrrr, je gaat jezelf natuurlijk eerst afvragen wat voor soort stage je zou willen lopen? Per opleiding zijn er verschillende zaken waarin je jezelf kunt specialiseren. Voor SD is dat bijvoorbeeld webdevelopment, applicatieontwikkeling, gamedevelopment etc. Voor HT kan het zijn 3D printen, digitaal tekenen of lasersnijden. Bedenk dus eerst wat je wilt geen doen voordat je op zoek gaat! 

Jouw stappenplan: 

  1. Bedenk in welke specialisatie je wilt gaan werken 
  2. Bekijken ons bedrijven bestand
  3. Kijk op www.stagemarkt.nl
  4. Kijk ook op https://www.stagecultuurinclusief.nl/registratie-stage-alerts/ voor stage-alerts.
  5. Solliciteer bij drie bedrijven. Bel het bedrijf op waar je wil solliciteren. Dan hoor je gelijk of ze plek hebben en naar wie je je sollicitatie kunt sturen.
  6. Wacht een week na het sturen van een brief of het voeren van een sollicitatie gesprek op reactie. Heb je geen reactie, dan bel je op.
  7. Aangenomen? Good job! Niet aangenomen, ga terug naar stap 2 :).

Stage in het buitenland

Wil jij internationale ervaring opdoen? Bij Aventus kan dit op verschillende manieren:

  • Internationale oriëntatie cursussen
  • Keuzedelen internationale oriëntatie
  • Stages met een internationaal karakter in NL, Europa of in de rest van de wereld

Voor de internationale stages is eventueel een beurs beschikbaar: Erasmusbeurs Deze beurs vergoedt deels de reis- en verblijfskosten. De beschikbaarheid en hoogte van de beurs is afhankelijk van een aantal zaken, zoals de duur van de stage, toelatingscriteria en het land waar de stage plaats vindt.

Aventus vindt het belangrijk dat jij jouw grenzen kan verleggen in je studie: ga de uitdaging aan en kies voor internationale onderdelen in jouw opleiding. Check bij jouw slb’er welke opties er zijn.

Voor meer informatie stuur een Email naar f.nijman@aventus.nl

Informatie doorgeven als je bent aangenomen

Hoera! Je bent aangenomen. Goed gedaan! Voordat wij het bedrijf in het systeem moeten wij antwoord hebben op deze vragen: 

  • Wie jou technisch begeleid en hoe vaak in de week 
  • Wat voor opdrachten ga je doen en welke technieken moet je gebruiken 
  • Is het bedrijf geaccrediteerd bij SBB? (dit is belangrijk voor het opstellen van het stage contract) 

Deze vragen kun je beantwoorden in het BPV formulier. Dit formulier mail je naar f.nijman@aventus.nl. Niet vergeten, want zonder deze informatie is je stageplaats niet geldig. 

Vakantiedagen en uren

De eeuwige discussie over vakantiedagen en hoeveel uur je moet maken . Op je BPVO (stage contract) staat hoeveel uur je moet maken tijdens deze stage. Dat zijn er 720 per stage. Je bent verplicht om en nabij deze uren uit te komen! Tenzij er persoonlijke omstandigheden zijn waardoor hier vanaf geweken moet worden.  

In overleg met je stage mag je vakantiedagen opnemen. Als je maar rond het gestelde aantal uren uit komt. En dat komt niet op een uurtje . Zolang je vakanties maar niet ten koste gaan van de kwaliteit van je stage en het in overleg met het stagebedrijf gaat.  

Hulp en vragen

Soms lukt het simpelweg niet om een stage te vinden. Je vindt het lastig om het geschikte bedrijf te vinden of wordt steeds afgewezen. Dan zijn wij er natuurlijk voor je . Trek op tijd aan de bel en laat de frustratie niet oplopen. Bij het zoeken naar stagebedrijven kunnen de volgende mensen helpen: 

  • Docent Nederlands: Samen kijken naar je CV en brief. Tips en trucs voor je sollicitatiegesprek. 
  • Mentor: Samen zoeken naar bedrijven die bij jou passen  
  • Femke Nijman (BPV consulent): Heeft directe lijntjes met bedrijven en kan ook bedrijven bellen. 

Overige vragen 

Heb je nog andere vragen dan kun je deze mailen naar f.nijman@aventus.nl. Bovenstaand verhaal staat ook nog in de Presentatie over stage zoeken. Die kun je ook nog raadplegen.  

Succes met stage zoeken!