Nieuwe Studenten

Welkom nieuwe student!

Tof dat je je hebt aangemeld voor de opleiding Software Developer, Media Manager of Human Technology. Op deze pagina vind je praktische informatie om je wegwijs te maken bij Aventus en de opleidingen Software Developer (SD), Media Manager (MM) en Human Technology (HT). Daarnaast vind je hier informatie om voorbereid te starten zoals laptop specificaties, filmpjes en een boekenlijst.

Basisinfo over de school:

Aventus is een regionaal opleidingencentrum in de regio Stedendriehoek. Naast mbo-onderwijs biedt Aventus vavo aan en volwasseneneducatie. De school telt zo’n 10.500 studenten en cursisten en heeft circa 1.000 medewerkers in dienst. De instelling heeft 11 locaties in hoofdzakelijk Apeldoorn, Deventer, Zutphen.

De opleidingen Software Developer en Human Technology zijn onderdeel van de sector Creatieve Industrie. De naam zegt het al: onze studenten creëeren nieuwe dingen. Van designs en code van websites tot aan 3D-geprinte prototypes van nieuwe producten, onze studenten maken het allemaal!

De opleidingen Software Developer, Media Manager en Human Technology hebben het meeste les op de E-vleugel aan de Laan van de Mensenrechten in Apeldoorn en op de tweede verdieping van de Snipperlingsdijk in Deventer.

Studiegids

Bekijk de studiegidsen van de opleidingen Software Developer, Media Manager en Human Technology:

Oefenen – Software Developer

Ben je nog niet bekend met programmeren? Gebruik de linkjes om kennis te maken met programmeren.

Bij de volgende sites kun je alvast wat oefenen:

Code MonsterLeer de eerste regels javascript. Code Monster is a gentle and fun introduction to programming concepts. It is a first step in learning to program.

Codemoji– Leer de basis van webdevelopment en coderen, met HTML, CSS en Javascript. Codemoji’s allows students to learn the basics of web development and coding, including HTML, CSS, and Javascript, in a fun and easy way, allowing them to create their own websites, animations and much more with our unique and adaptable learning platform. 

CodeAcademy– Op CodeAcademy leer je de basis van html, css, javascript, python, php en nog veel meer!

ScratchWith Scratch, you can program your own interactive stories, games, and animations — and share your creations with others in the online community. 

Code Combat – Leer Javascript door een game te spelen! If you want to learn to program, you need to write (a lot of) code. At CodeCombat, our job is to make sure you’re doing that with a smile on your face.

GamemakerMet GameMaker kun je 2d games maken. Je kunt programmeren met script of met blokken, zoals bij Scratch. Volg tutorials en probeer het uit!

Specificaties laptop – Creatieve Technologie 

Opleidingen Software Developer, Media Manager en Human Technology 

Bij onze opleidingen leer je programmeren en (digitaal) ontwerpen en vormgeven. De systeemeisen voor een computer, en dus ook een laptop, zijn hoger dan bij veel andere opleidingen. Je werkt met zwaardere softwarepakketten en je werkt ook langer achter een computer dan andere studenten.  

Hieronder staan de minimale specificaties van een laptop, zoals je nodig hebt voor onze opleidingen. 

Minimale specificaties Laptop

Processor: Quad core CPU (Intel i5 of i7, met ondersteuning voor virtualisatie) 
Geheugen: 8 GB RAM geheugen (bij voorkeur 16 GB)
Hard disk: 500 GB Solid State Disk (of minimal 256GB Solid State Disk + 256GB Hard Disk)
Grafische kaart: 2GB GDDR RAM  
Beeldscherm:
15,6” scherm (aandachtspunt: goed scherm is belangrijk omdat de student lang achter zijn computer zit) 
Overig:
Ethernet wired RJ45 LAN aansluiting (of een RJ45 Ethernet LAN adapter)

Licenties op Windows 10 en Office worden beschikbaar gesteld via school en krijg je tijdens de eerste week van je opleiding. Houd er rekening mee, dat het mogelijk is, dat je je laptop in deze week opnieuw moet installeren. Overige software kun je als student met grote korting bestellen via SLIM. 

Voor een goede indicatie welke laptop geschikt is, kun je het “basismodel” van de meest actuele Tweakers Laptop Best Buy Guide aanhouden, te vinden via www.tweakers.net  

Leermiddelen

Voor een verschillende vakken heb je leermiddelen nodig. Dit zijn bij ons studieboeken en/of licenties. Voor informatie over de leermiddelen kan je een kijkje nemen op https://www.mbowebshop.nl

Op de website van https://mbowebshop.nl/ kun je inloggen met je eigen studentenaccount van Aventus. Dit account krijg je na je inschrijving bij de door jouw gekozen opleiding. Houd goed je mail in de gaten!

Let op: sommige boeken zijn optioneel, deze hoef je pas aan te schaffen in overleg met de docent.

Scrum

Bij onze opleidingen werken we met scrum. De projecten en vakken worden met behulp van een scrumbord overzichtelijk gepland. Scrum is een werkwijze om op een flexibele manier software of producten te maken. Er wordt gewerkt in teams die in korte sprints, met een vaste lengte van een tot vier weken, werkende software of producten opleveren. Na je studie zul je waarschijnlijk nog steeds scrummen. Veel bedrijven maken namelijk gebruik van scrum.

De voordelen van scrum:

– Het verhoogt de effectiviteit van de groep;
– Het zorgt ervoor dat je snel een opdracht kan opleveren;
– Het zorgt ervoor dat je inzicht hebt in de voortgang van het project;
– Het zorgt ervoor dat je enkel bouwt wat je nodig hebt; – Het wordt gebruikt in het bedrijfsleven binnen het bedrijfsleven.

Kosten

Als je bij ons een opleiding start, betaal je daar zelf (gedeeltelijk) aan mee. De hoogte van dit bedrag en eventuele studiefinanciering is afhankelijk van je leeftijd. Naast lesgeld betaal je ook geld voor studiemateriaal en eventuele excursies. Meer informatie over de kosten van een mbo-opleiding bij Aventus vind je hier: https://www.aventus.nl/kosten-mbo-opleiding

Tools

Werken met Osiris en Teams

Bij Aventus maken we gebruik van twee programma’s om met jou te communiceren, namelijk:

  • Microsoft Teams
  • Osiris

Microsoft Teams is onderdeel van het Office 365 pakket, je krijgt hier gratis toegang tot op het moment dat je bij ons een opleiding start. We gebruiken Microsoft Teams om schoolopdrachten te delen en om te communiceren met studenten en docenten.

Osiris wordt als leerlingvolgsysteem gebruikt. Dat wil zeggen dat je hier toegang hebt tot je rooster, je in kan schrijven voor keuzedelen en een overzicht hebt van je behaalde resultaten.

Link voor Studentenportaal https://www.aventus.nl/inloggen-aventus-studentenportaal
Link voor Teams https://teams.microsoft.com

Reizen

Als student op het mbo, mag je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer om te reizen voor school. Je kunt hiervoor kiezen tussen een week- en weekend abonnement. Meer informatie over het doen van een aanvraag voor een studenten OV kun je doen via de volgende volgende website: https://www.studentenreisproduct.nl